Podcastconsumptie bereikt hoogtepunt 📈, TikTok Music preview 👀, Slapend podcasts luisteren🌛

Hi, welkom bij de nieuwe editie van de Weekly Wav 👋

Deze week onder meer aandacht voor Amerikaans podcastonderzoek onder verschillende generaties, een eerste blik op TikTok Music, en in slaap vallen met podcasts. Dat laatste blijken veel mensen te doen.

Ook lees je hoe mediareuzen als DPG en Mediahuis experimenteren met AI.

Veel leesplezier!

📈 Podcastconsumptie naar een hoogtepunt

Vandaag de dag luistert 42% van de Amerikanen van 12 jaar en ouder elke maand naar podcasts. Dat blijkt uit het onderzoek The Infinite Dial 2023 van Edison Research dat eerder dit jaar verscheen.

Nog nooit lag het aantal podcastluisteraars in Amerika zo hoog. Na een kleine dip in 2022 bereikt podcasting dit jaar een all time high.

Bron: Edison Research

 

Ook is er onderzoek gedaan naar de podcastconsumptie per generatie. Daar zoomen we nu verder op in.

Van de vijf leeftijdsgroepen komt het hoogste aantal luisteraars, die wekelijks luisteren naar podcasts, voor onder Millennials (momenteel 25-42 jaar).

De helft (50%) luistert elke week naar dit medium. Luistercijfers nemen af naarmate we in leeftijd dalen en stijgen. Zie afbeelding hieronder.

Bron: Edison Research

 

 

We gaan verder in op de jongste generatie in het onderzoek: Generatie Alpha, afgekort Gen Alpha. Dit is de demografische generatie die geboren is (of wordt) tussen 2010 en 2025.

23% van Gen Alpha luistert naar podcasts. Waarom is deze generatie zo interessant volgens Edison Research? Dat zit als volgt:

De fase van kinderen tussen 6 tot 12 jaar behoort tot een belangrijke – transformerende – periode van het leven op o.a. gebied van mediaconsumptie. Dit verklaart onder meer waarom boomers nog steeds relatief veel naar de radio luisteren. Ze zijn ermee opgegroeid.

Om een voorbeeld te geven op het gebied van podcasting kijken we naar het Gen Z Podcast Listener Report. Volgens dit onderzoek besteden 13-tot 24-jarigen die als kind zijn begonnen met luisteren gemiddeld drie uur meer per week aan podcasts dan degenen die later in het leven zijn begonnen met luisteren.

Bron: Edison Reaserch / SXM Media

 

 

Zoals bij veel gedragingen is jong beginnen een manier om een affiniteit voor het luisteren naar podcasts te ontwikkelen. Jong geluisterd is oud gedaan.

Investeren als ouder, organisatie of overheid in podcasts voor de jonge generatie zou de kans verhogen op meer podcastconsumptie in je latere levensfase. Al is dit natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder technologische ontwikkelingen.

Meer lezen? Alle onderzoeken vind je hier op de website van Edison Research.

👀 Een eerste blik op TikTok Music

TikTok heeft zich ontpopt tot een belangrijke speler in de muziekindustrie en de boekenwereld. De hashtag #BookTok leidt regelmatig tot bestsellers. Het maakt nieuwe hits door middel van videotrends én brengt oude nummers naar de hitlijsten. Nu zet het die invloed in om in hun eigen streaming-app, TikTok Music.

De nieuwe app is op dit moment enkel beschikbaar voor gebruikers in Brazilië, Indonesië, Australië, Mexico en Singapore.

Via gebruikers uit deze landen krijgen we langzaam een inkijkje in de app. Hieronder een preview.

TikTok Music

De interface is onderverdeeld in drie hoofdsecties: Home, Explore en Me.

De interface onderverdeeld in drie hoofdsecties: Home, Explore en Me (Geek Culture)

 

De Home-pagina doet direct denken aan de oorspronkelijke TikTok-app en is onderverdeeld in drie subsecties: For You, Fresh en Familiar. Je kunt hier dus al kiezen of je behoefte hebt aan recent uitgebrachte muziek of voor jou (oude) bekende platen.

Het Explore gedeelte – de functie zegt genoeg – bestaat uit verschillende features zoals Based On Recent Picks, Made For You en TikTok Viral.

De Me pagina fungeert als de gepersonaliseerde profielruimte voor de gebruiker.

Het Explore gedeelte van TikTok Music (Geek Culture)

 

 

Zeer noemenswaardig: de app heeft een ingebouwde Shazam variant genaamd Song Catch. Deze functie kan herkennen wat je hoort op de radio, in een winkel, op je apparaat of ergens anders waar je opgenomen muziek hoort.

Over het algemeen valt vooral op dat TikTok de nadruk legt op sociaal luisteren, zo kun je als gebruiker ook reageren op tracks en eenvoudig muziek delen.

@gee_derrick

Checking out the new TikTok Music App #tiktokmusic #newmusic

Binnenkort meer over TikTok Music in deze nieuwsbrief.

🌜 In slaap vallen met podcasts

Herinner je nog de laatste keer dat iemand je een verhaaltje voorlas voor het slapen gaan? Dat is waarschijnlijk een tijdje geleden. Maar heb je onlangs nog naar een podcast geluisterd om in slaap te vallen? Die kans is groter.

Uit recent onderzoek van Acast blijkt nl. dat 48% van de respondenten podcasts luistert om in slaap te vallen.

Van alle podcastluisteraars luistert 77% naar podcasts om te ontspannen.

Bron: Acast

 

 

Het onderzoek van Acast onderscheidt twee typen luisteraars die podcasts gebruiken om in slaap te vallen: de Midnight Meditators en de Dreamland Distractors.

De Midnight Meditators, goed voor 36% van de luisteraars die podcasts gebruiken om in slaap te vallen, kiezen voornamelijk voor podcasts in de genres ‘Slaap’ en ‘Ontspanning’. Opvallend is dat de Midnight Meditators ook fictie- en gezondheids- en welzijnspodcasts gebruiken om in slaap te vallen. Deze groep bestaat voornamelijk uit mensen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar (78%) en identificeert zich overwegend als man (55%).

Aan de andere kant bestaan de Dreamland Distractors uit 64% van de mensen die podcasts gebruiken om in slaap te vallen, maar die hun gebruikelijke, dagelijkse type podcasts niet aanpassen. Deze groep luistert vaak naar comedy en true crime om in slaap te vallen. Ongeveer 20% van deze luisteraars is jonger dan 25, wat ongeveer twee keer zoveel is als bij de Midnight Meditators.

Het onderzoek van Acast is hier te bekijken (Google Drive link).

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Inmiddels regent het kandidatenlijsten en partijprogramma’s. In de nieuwe podcast Campagne Daily behandelt Campagnebureau BKB elke werkdag met campagne-experts wat er speelt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De eerste aflevering staat nu online.

NU.nl experimenteert met AI-samenvattingen. Vanaf deze week gaat er een experiment van start op de bekende nieuwswebsite. Boven sommige artikelen komen samenvattingen te staan. Die samenvattingen zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Mediahuis (uitgever van NRC en De Telegraaf) lanceerde onlangs de sportsite Resport.nl waarbij AI de koppen en berichten voor sociale media genereert. Tevens worden andere elementen zoals metatags, url, categorieën automatisch aangemaakt.

Podcast tip: Zo werkt de uitgeverswereld. Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth zijn kersverse uitgevers. Samen startten ze pom.press, een joint venture met Maven Publishing. In deze aflevering van Een podcast over media delen zij wat hen opvalt in de uitgeverswereld, wat ze hebben geleerd en hoe het bieden op een boek in zijn werk gaat. De aflevering is hier te beluisteren.

Giel Beelen is de creatief directeur van de gloednieuwe radiozender Radio4All. Hij zal zich focussen op het ontwikkelen en vormgeven van wat hij ‘het meest bijzondere radiostation ter wereld’ noemt. Het station gaat uitzenden op de frequentie die gekocht is door ondernemer Joost Zuurbier.

Samenwerken met Netflix? Dat ziet Microsoft wel zitten, na de giga-overname. De chief marketing officer van Microsoft Xbox spreekt erover in BNR Digitaal.

Op 12 en 13 september vindt de Big Data Expo plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Namens Spot On verzorgen Luuk en ikzelf de audio-strategie en campagnes voor dit tweedaags evenement. Gratis aanmelden voor de Big Data Expo kan via deze link.

Bedankt voor het lezen, tot volgende week!

🖐️🎤