Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.

Wil je er zeker van zijn dat je deze mail ontvangt? Voeg het e-mailadres toe aan je adresboek of als contactpersoon.

Veel leesplezier!

๐ŸŽ‰ย Mijlpaal voor Maarten van Rossem: 500 afleveringen, bijna 200 miljoen downloads

Het is al jaren een van de meest populaire podcasts in Nederland: Maarten van Rossem – De Podcast. Afgelopen weekend werd de 500ste aflevering online geplaatst en werd bekend hoeveel downloads de podcast heeft, nl. 197 miljoen.

Dat zijn gemiddeld 394.000 downloads per aflevering.

In de podcast bespreken historicus Maarten van Rossem en presentator Tom Jessen de actualiteit. Ook gebeurtenissen uit de geschiedenis komen aan bod. Sinds de start in 2020 heeft deze podcast een trouwe, schare fans opgebouwd die elke keer weer intunen op een nieuwe aflevering.

Wat maakt de podcast van Maarten zoโ€™n enorm succes?

Storytelling, Maarten is een storyteller pur sang, je wordt door hem letterlijk meegenomen in zijn verhalen.

Interactie met de luisteraar: regelmatig worden vragen voorgelegd aan Maarten, zowel positieve als kritische noten. Hier gaat hij vaak uitgebreid op in.

Educatie, zodra je klaar bent met een podcastaflevering heb je altijd wel iets nieuws geleerd (of ben je vermaakt). Veel afleveringen zijn een soort mini-colleges.

Goede montage, vrijwel alle afleveringen zijn zeer goed geรซdit met daarbij o.a. een herkenbare tune, pre- en postrolls. De productie is in handen van streamy.audio, het bedrijf van Tom Jessen, tevens de host.

Prettige dynamiek en chemie tussen host Tom en Maarten.

De locatie, de podcast wordt opgenomen in een auto, enerzijds goed voor de kwaliteit van de opname, anderzijds geeft het een bijzondere sfeer.

Laagdrempelig. De podcast is zowel als audio te beluisteren als video te bekijken, hierdoor is het laagdrempelig voor de doelgroep.

๐Ÿšƒย De technotram van Reinier Zonneveld, de opvallendste activatie van ADE

Afgelopen week was ik bij ADE (Amsterdam Dance Event). Wat ieder jaar opvalt is dat veel artiesten en labels proberen op te vallen voor publiek, media en pers.

Met alleen een postercampagne ga je het niet meer redden, en dat weet Reinier Zonneveld. De Nederlandse dj/producer pakte de lancering van zijn nieuwe album ‘Heaven is Mad (For You)’ bepaald niet bescheiden aan.

Op woensdagochtend organiseerde de populaire dj een luistersessie in een rijdende tram door de straten van Amsterdam.

De coupes vol met fans, journalisten en natuurlijk influencers. Artikelen van De Volkskrant tot 3voor12, veel filmpjes op TikTok, en prominente mensen uit de muziekbranche die postten over dรฉ tram.

Het is voor mij een van de meest opvallende activaties van ADE. En dit was zeker nog niet het eindstation voor Reinier Zonneveld. Zondag stond hij in een uitverkochte Ziggo Dome.

Credits: ADE / Reinier Zonneveld

๐Ÿ‘‚ Audio, de blinde vlek van veel marketeers?

31% van de totale mediaconsumptie van mensen in de Verenigde Staten wordt besteed aan audio: van radio tot muziekstreaming, van audioboeken tot podcasting.

Credits: Hans Everling

Toch zie je dat de totale ad spend op het medium veel lager is in verhouding tot de time spent. Dat is gek, want je wilt als merk toch daar zijn waar je publiek zit?

Een van de redenen dat de ad spend lager is, is dat het medium voor veel marketeers relatief nieuw en minder tastbaar is.

Audio biedt veel kansen. Waarom? De betrokkenheid en impact van bijv. podcast advertising is erg hoog. Zie hieronder.

Ik daag bij dezen marketeers uit om meer te experimenteren met audio en audio advertising. Wil je sparren? Stuur me gerust een berichtje.

Credits: Hans Everling / Midroll Media Survey; 2022 Ad Perceptions Study

๐Ÿ“Œย Lees-, luister-, en kijktips.

Podcasts zijn hot en dat zie je terug in het theater. Dit seizoen staan er verschillende hosts van podcasts op de planken. Zoals de komende weken ‘Europa draait door live’ over Europese politiek. En ook de generaals buiten dienst van ‘Veldheren’ zijn op tour. Benieuwd waarom het theater zo populair is onder podcasters en podcastluisteraars? Bekijk hier het item van de NOS.

Zo werkt de micro-economie achter TikTok-hits.ย In 2022 was Antoon de meest gestreamde artiest op Spotify, een succes dat twee jaar eerder begon toen zijn track โ€˜Hyperventilatieโ€™ viraal ging op TikTok. Ook de Nederlandse zangeres Zoรซ Tauran kreeg dit jaar een kickstart op het platform. Lees hier het artikel van Martin Kuiper voor RTL Nieuws.

Luistertip: de nieuwe podcastaflevering van De Machine met Milo van Buijtene (Draaimolen) over de harde festivalwereld. Een mooi en eerlijk gesprek over vallen en opstaan, het binnen hengelen van Skrillex, sterrenkoks in de backstage, te ingewikkelde stage design en exclusiviteitsdeals. Luister de aflevering hier.

Generatie Z vormt de groep die het snelst groeit in het aantal muziek- en podcastluisteraars op Spotify, aldus een recent rapport van de streamingdienst. In de eerste helft van 2023 heeft deze generatie 58% meer podcasts beluisterd ten opzichte van het jaar ervoor. Meer lezen? Check het rapport van Spotify via deze link.

Vacature Alert: Storytel is op zoek naar een Country Manager voor de Benelux. Bekijk de vacature via deze link.

Xbox en PlayStation gaan de strijd aan op absurd bolvormig gebouw in Las Vegas. Donderdag kon je op The Sphere de nieuwste marketingcampagne van Xbox zien. Het gebouw veranderde in een gigantisch Xbox-logo, waarna je verschillende games kon zien. Op het einde van de spot leken Xbox-controllers in 3D bijna uit The Sphere te vliegen. Bekijk hier de video. Slechts een dag later maakte ook Sony gebruik van het opvallende gebouw om reclame te maken voor Spider-Man 2. Tijdens deze spot veranderde The Sphere eerst in een reusachtig PlayStation-logo, waarna je beide Spider-Men en symbioot Venom kon bezichtigen.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

๐Ÿ–๏ธ๐ŸŽค

Wil je iets voor me doen?

๐Ÿ“ฉ Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

๐Ÿ’ก Tips zijn altijd welkom. Dus antwoord gerust op deze mail als je ergens een interessant artikel tegenkomt, of er misschien zelf wel een schrijft.

๐Ÿ”— Voeg me toe op LinkedIn