Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.

Afgelopen week was mooi: zo werd Nagasaki verkozen tot een van de Beste Podcasts van 2023 volgens NRC, hadden we met Spot On een interessante podcast sessie met 3voor12 Utrecht en behaalden we met VBK Audiolab de #1 positie in de Apple hitlijst.

In de nieuwsbrief gaat het over de Top 2000, Spotify onderzoek en natuurlijk lees-, luister-, en kijktips.

Veel leesplezier!

📈 Top 2000 – Het meest gestemde nummer per gemeente

De volledige Top 2000 van 2023 is bekend.

Wellicht zijn de statistieken achter de lijst nog interessanter dan de lijst zelf.

Zeker het kaartje met het meest gestemde nummer per gemeente is het bekijken waard:

Bron: Top2000statistieken.nl + NPO Radio 2

Wat valt op? In veel gemeenten is Queen het populairste liedje, maar veel grensgemeenten kiezen een andere nummer 1 🥇

Ik neem je mee door de meest opvallende gemeenten:

Noord-Groningen kiest massaal voor Ede Staal – Het Het Nog Nooit Zo Donker West

West-Friesland gaat dit jaar voor Bloemkôle van Oôs Joôs. Dit n.a.v. een lokale campagne. Dit gaat ten koste van ‘Wy Kam Fram Fryslân’ van De Hunekop.

Gemeente Edam-Volendam kiest voor The Cats – Lea.

In Urk deed Kate Bush het afgelopen twee jaar erg goed, maar The Eagles – Hotel California nemen daar de #1 positie weer over.

In Hilversum en Wijdemeren staat ook een opvallende titel op nummer 1. Conan Gray – Astronomy debuteert dit jaar in de Top 2000. Veel mensen vroegen het aan ter nagedachtenis van het omgekomen meisje Cécile.

Nuenen, Gerwen en Nederwetten is de enige gemeente waar Brabant van Guus Meewis op #1 staat.

Dan naar de kop van Noord-Limburg, waar het het dialect domineert. In de volgende gemeenten is dit de nummer 1:

Venray: Rowwen Hèze – De Peel In Brand

Horst aan de Maas: Rowwen Hèze – November

Venlo: Neet Oét Lottum – Hald Mich ’s Vas

Iets zuidelijker, in Leudal en Maasgouw, gaan ze voor het liedje Nao ’t Zuuje van Lex Uiting.

Zeeland gaat massaal voor Danny Vera – Roller Coaster. De zanger (echte naam Danny Polfliet) is een geboren Zeeuw. Zijn wieg stond in Middelburg.

🎁 Marketeers geloven in podcasting

Uit nieuw onderzoek van Acast blijkt dat marketeers de komende jaren van plan zijn veel meer te gaan investeren in podcastadvertenties.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder marketeers in verschillende landen, waaronder Australië, Canada, USA, Singapore en de UK (zie afbeelding hieronder).

Bron: Acast

In vergelijking met Streaming Music en Radio presteert Podcasting het beter op het gebied van:

Accurate Targeting

Unduplicated Reach

Reaching Mentally Engaged Consumers

Reaching Affluent Audiences.

Zie hieronder ook de afbeelding met de resultaten van ieder medium.

Bron: Acast

Alleen op het gebied van Brand Safety scoort in het onderzoek het medium Radio beter dan Podcasts.

Afgelopen kerst deed Spotify onderzoek naar de aankoop(intentie) van podcastluisteraars binnen de streaming-app.

20% van de Spotify-luisteraars geeft aan dat ze dankzij podcasts nieuwe cadeau-ideeën ontdekten.

Doe er je voordeel mee 😉

Bron: Spotify

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Axel Springer, een van de grootste uitgevers van Europa, gaat samenwerken met OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. In de nieuwe samenwerking zal ChatGPT samenvattingen maken van artikelen achter betaalmuren, met een link naar het volledige artikel. Deze stap biedt lezers snelle toegang tot essentiële inhoud en kan Axel Springer’s nieuwsmerken helpen nieuwe lezers te bereiken. De content van Axel Springer krijgt een voorkeurspositie in de zoekresultaten van ChatGPT. OpenAI betaalt voor het gebruik van dit materiaal, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van hun AI-modellen. Volgens CEO Mathias Doepfner is deze stap een kans om de journalistiek te vernieuwen. Meer details hierover lees je hier.

Dit zijn de 23 beste podcasts van 2023 volgens NRC. Een goed gesprek, meeslepende fictie, een bloedstollende true crime of een podcast om bij in slaap te vallen. De 23 favoriete podcasts van NRC van dit jaar vind je hier.

De alternatieve strategie van Netflix met livesport. Videodienst Netflix pakt uit met een zelf georganiseerde tenniswedstrijd tussen de Spaanse sterren Rafael Nadal en Carlos Alcaraz. Het is een nieuw experiment met sport waarachter een veel grotere strategie van het bedrijf zit. “We zijn niet antisport, maar pro winst”, zei Netflix-topman Ted Sarandos toen hij er eind vorig jaar vragen over kreeg van financieel analisten. ‘We zijn er nog niet uit hoe we sportrechten kunnen kopen en ons model van betalende abonnees winstgevend kunnen houden.” Vind je dit interessant? Lees dan het volledige artikel op website van De Tijd.

Wat is het geheim van de perfecte kersthit? In elk geval meer dan kerstbelletjes en een zoevende arrenslee, weten de kenners. Jasper van Vugt schrijft erover in Trouw.

Brenda Lee troeft Mariah Carey af met kersthit en staat na 65 jaar op nummer 1. Zo’n 65 jaar na het verschijnen van Rockin’ Around the Christmas Tree van Brenda Lee staat de kerstklassieker bovenaan de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het liedje blijft daarmee All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey voor. Je hoort erover in de nieuwe aflevering van De Machine. Ook NRC schrijft erover. Lees hier het artikel.

Threads, de nieuwe app van Instagram, is sinds afgelopen donderdag live. De integratie met Instagram is ideaal, omdat je direct een following hebt vanuit Instagram. Je start dus niet vanaf 0 volgers. Ik heb meteen een account aangemaakt.

Wil je iets voor me doen?

🔗 Voeg me toe op LinkedIn, Threads en X (voorheen Twitter) voor meer.

🏃‍♂️ Op 14 april probeer ik mijn eerste marathon te lopen, en dat doe ik voor baanbrekend onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Kun je iets missen? Dan kun je doneren op mijn pagina.

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn, Threads of X.

Ik wens je een fijne kerst! 🖐️🎤