Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.

Hier lees je elke week over streaming, podcasting en marketing in de creatieve industrie.

Veel leesplezier!

🍿 Dit kun je leren van de prijsstrategie van Spotify

Vorige week las je hier dat Spotify een speciaal abonnement voor luisterboeken lanceerde.

Wat valt op?

De prijs van het speciale abonnement is één dollar goedkoper dan het reguliere Premium abonnement.

De psychologie hierachter? Het decoy effect.

Het decoy effect is het fenomeen waarbij consumenten hun voorkeur veranderen tussen twee opties wanneer er een aantrekkelijke derde optie – de decoy – wordt gepresenteerd.

Het wordt ook wel het “afleidingseffect” genoemd.

Dit wordt online en offline veel ingezet. Denk aan de popcorn in de bioscoop.

Laten we de popcorn doortrekken naar de abonnementen van Spotify in de VS:

Normaliter had men de keuze uit het gratis abonnement ($0) of het Premium abonnement ($10,99):

Met het gratis abonnement kun je luisteren naar muziek, maar dan zie en hoor je advertenties en heb je meerdere beperkingen.

Met het Premium abonnement luister je advertentievrij (en zonder beperkingen) naar muziek én luister je 15 uur per maand naar luisterboeken.

Sinds kort heeft men in de VS de keuze uit drie abonnementen (familie-abonnementen buiten beschouwing).

Het luisterboeken-abonnement biedt de gebruiker 15 uur luisterboeken per maand, maar je ziet en hoort advertenties rondom muziek.

Door het toevoegen van het abonnement voor luisterboeken (“de decoy”) wordt het nog aantrekkelijker om het duurste Premium abonnement te nemen.

Dit geldt dan voornamelijk voor personen die geïnteresseerd zijn in luisterboeken, want voor slechts één dollar per maand kunnen ze ook advertentievrij naar muziek luisteren.

Hiermee stuurt Spotify dus potentiële consumenten naar het Premium abonnement van $10.99, ofwel: de grootste bak popcorn die zorgt voor de meeste omzet en winst.

Dit is het #1 luisterboek op Spotify

Onlangs bracht Spotify naar buiten dat ‘The Woman in Me’ – de biografie van Britney Spears – het meest beluisterde boek is op Spotify.

De streamingservice zegt tevens inmiddels ‘tientallen miljoenen’ uitbetaald te hebben aan rechthebbenden binnen de boekenwereld.

Bron: Spotify

📊 Waarom Warner het Franse Believe wil kopen

Afgelopen weekend in het nieuws: Warner Music Group wil het grote label en distributiebedrijf Believe overkopen.

Wat is de reden van de overname?

Een van de belangrijke redenen is: het marktaandeel.

Het aandeel van independent artiesten op Spotify is namelijk behoorlijk gegroeid. Wanneer we 2023 vergelijken met 2017 is het aandeel van independent artiesten met 13 procentpunt gegroeid. Dit gaat ten koste van het marktaandeel van de Majors (Universal, Sony, Warner).

De marktaandelen van de majors staan dus onder druk, maar daar blijft het niet bij.

Warner heeft een distributietak (namelijk ADA) en BMG is binnen ADA het grootste label op het gebied van marktaandeel op Spotify.

BMG heeft het contract niet verlengd, waardoor het grootste label binnen ADA – en dus binnen Warner – wegvalt.

Warner verliest momenteel dus het aandeel van BMG binnen streamingservices als Spotify.

Hierdoor moet het op zoek naar andere distributielabels om het marktaandeel op te vangen of te behouden.

Believe is wereldwijd een grote speler in digitale distributie. Distributieplatform TuneCore is namelijk onderdeel van Believe, en het vertegenwoordigd veel marktaandeel en omzet.

Wordt vervolgd 👀

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

De invloed van recensies op de vindbaarheid van je podcast. Je hoort het regelmatig: “Laat een review achter op Apple Podcasts, dat zorgt ervoor dat onze podcast beter wordt gevonden.” Uit verschillende bronnen blijkt dat reviews op Apple Podcasts niet rechtstreeks invloed hebben op de vindbaarheid van podcasts. Lees het hier op mijn blog.

Benieuwd wat de podcast kan betekenen als instrument in je marketingmix? Samen met Michael Petit (Markeffect) en Jelmer Yde Bergsma (Starbucks) was ik te gast in de De Podcast Monitor onder leiding van host Karel Zwaan. Je hoort o.a. hoe Starbucks het medium inzet. De aflevering is hier te beluisteren, of zoek op ‘De Podcast Monitor’ in je favoriete podcast-app.

Apple lanceerde afgelopen week transcripties voor podcasts. Transcripties komen automatisch beschikbaar voor nieuwe afleveringen kort nadat deze worden gepubliceerd. Eerder uitgebrachte afleveringen worden op den duur ook getranscribeerd. Helaas moeten we nog wachten op Nederlandse transcripties. Lees er hier meer over.

Vacature alert: Podimo heeft maar liefst drie vacatures beschikbaar in Amsterdam: een Content Operations Specialist, een Activation Manager én een PR Manager.

Vind je een niet werkende url of een spelfout in deze nieuwsbrief? De meest recente versie van deze nieuwsbrief vind je op mijn website.

Vind je dit een interessante nieuwsbrief?

🔗 Voeg me gerust toe op LinkedIn voor meer nieuws, artikelen en tips.

📖 Lees hier alle artikelen.

📩 Wil je reageren, heb je een tip of een vraag? Stuur me gerust een berichtje d.m.v. een reactie op deze mail.