Hi,

Welkom bij de 10e editie van de Weekly Wav 🎂

Wil je er zeker van zijn dat je deze mail ontvangt? Voeg het e-mailadres toe aan je adresboek of als contactpersoon.

Veel leesplezier!

📊 Dit zijn de 25 populairste genres op Spotify: 2016 vs 2023

Heb je je ooit afgevraagd welke genres het populairst zijn?

𝘛𝘩𝘦 𝘗𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨 vergelijkt de populairste genres van 2016 met 2023.

Het laat een grote verandering zien in de wereldwijde muzikale consumptie.

Hieronder zie je links de populairste genres in 2016, rechts die van 2023.

Credit: The Pudding

De gearceerde genres zijn nieuw in de Top 25 ten opzichte van het jaar 2016.

Drie opvallende dingen:

K-pop heeft in 7 jaar tijd een enorme sprong gemaakt naar de Top 20 (op positie #17);

“Urbano latino” (#4) en “musica mexicana” (#12) weerspiegelen de wereldwijde invloed en populariteit van Latin muziek;

Traditionele genres zoals “classic rock” blijven steady, terwijl nieuwe genres zoals “modern Bollywood” (#20) en “sad sierreño” (#22) verder opkomen.

Kanttekeningen:

Rap en Hiphop zijn gesplitst, terwijl het lastig is beide los te definiëren;

Ook veel latin/latino (sub) genres zijn gesplitst;

Spotify is inmiddels in veel meer landen beschikbaar t.o.v. 2016, dus verandert natuurlijk het aandeel per genre (met name veel groei aandeel in Azië op Spotify op wereldwijde schaal).

In onderstaande grafiek is te zien dat het aandeel streams binnen Spotify wereldwijd is verschoven: Europa heeft een aanzienlijk minder aandeel en het aantal Spotify streams uit Azië is aanzienlijk gegroeid.

Credits: The Pudding

🤝 Waarom Spotify de club FC Barcelona nodig heeft (en vice versa)

Het jaar 2022 markeerde het begin van een nieuwe samenwerking tussen FC Barcelona en Spotify.

Wat betekende dit? Spotify’s herkenbare logo verscheen op de shirts van zowel het heren- als damesteam. Ook het stadion werd omgedoopt tot Spotify Camp Nou.

Maar er zat een verrassing in de deal. Af en toe wijkt Spotify voor de grootste namen in de muziek op hun shirt. Na Drake en Rosalía kregen fans afgelopen zondag, tijdens de strijd tegen Real Madrid op 28 oktober, het logo van The Rolling Stones te zien.

Credits: Spotify / The Rolling Stones

Het iconische logo zal ook pronken tijdens de dameswedstrijd tegen Sevilla op 5 november.

Waarom deze bijzondere samenwerking? Op 20 oktober brachtten The Rolling Stones hun eerste album in achttien jaar uit, en dit nieuwe shirt werd gepresenteerd richting de wedstrijd El Clásico.

Waarom speelt FC Barcelona met het logo van de Stones op het shirt?

Marktpenetratie in Noord Amerika: de streamingmarkt in Noord-Amerika is groot en strategisch belangrijk, want er is veel concurrentie (Apple, Amazon, YouTube Music). Spotify wil dus graag het marktaandeel behouden, of liever nog, uitbreiden;

FC Barcelona wil – net als Spotify – verder doordringen tot de Amerikaanse markt;

The Rolling Stones hebben hiermee vol aandacht voor hun nieuwe album rondom de belangrijkste wedstrijd van het jaar: FC Barcelona – Real Madrid (tienallen miljoenen kijkers).

Win-win dus. En er is nog een doelstelling voor beide partijen: het vergroten van het marktaandeel in Azië.

Zoals je in de afbeelding van het eerste stuk al zag is het duidelijk dat Azië enorme kansen biedt voor Spotify, gezien de omvangrijke markt en potentiële groei. Dit zie je ook in onderstaande grafiek als je kijkt naar de populariteit van voetbal. Niet voor niets hebben Europese voetbalclubs dit potentieel al enige tijd geleden erkend. Net zoals de Rolling Stones op wereldtournee gaan, trekken deze clubs tijdens hun seizoensvoorbereidingen door Noord-Amerika en Azië.

Bron: GWI Sports Q4 2021 vs Q4 2022

Wereldwijd is FC Barcelona de meest geliefde club ter wereld, samen met Real Madrid. Laat die clubs nou net tegen elkaar spelen en laat dit de wedstrijd zijn die in die gebieden veel bekeken wordt. Enorm goed voor de naamsbekendheid en uiteindelijk meer abonnees.

Tot slot koppelt Spotify hun merk aan The Rolling Stones, een premium ‘merk’ met een rock ‘n roll rand. Prima positionering.

De campagne van Spotify, FC Barcelona en The Rolling Stones is al met al een win-win-win om van te watertanden.

En toch was er een smetje: FC Barcelona verloor afgelopen zaterdag dé wedstrijd tegen Real Madrid.

Dus Barcelona speelt tegen Real Madrid in Rolling Stones shirts. Dat maakt Madrid dan direct tot The Beatles, toch?  En dan scoort Jude (!) Bellingham 2x voor Real, waaronder de beslissende in de blessuretijd. Maar zijn eerste goal was in de 68e minuut.  Hey Jude komt uit 1968…

— Rob Ester (@esterrob)
Oct 29, 2023

You can’t always get what you want..

👶 Bijna de helft van de kinderen in de VS luistert wekelijks naar podcasts

Nieuw onderzoek van het bureau UTA, getiteld All Ears: The Booming Children’s & Family Podcast Market toont aan dat de behoefte van kinderen voor podcasts het afgelopen jaar is gegroeid.

93% van de ondervraagde ouders gaf aan dat hun kinderen het afgelopen jaar meer geïnteresseerd zijn geraakt in podcasts.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

Kinderen zijn fervente podcastluisteraars: ongeveer 48% van de Amerikaanse kinderen luistert wekelijks naar podcasts, ongeveer twee derde (67%) luistert maandelijks naar het medium.

Podcasts zijn een familieaangelegenheid: Bijna de helft (48%) van de jonge podcastfans luistert altijd of meestal samen met een ouder naar podcasts, terwijl 71% dit minstens de helft van de tijd doet, wat de belangrijkheid benadrukt die veel ouders gezamenlijk luisteren en kijken.

Maar liefst 93% van de ondervraagde ouders gaf aan dat hun kinderen eerder luisteren als de podcast is gebaseerd op een bekend karakter of merk dat hun kind al kent.

Dit laatste zie je ook terug in Nederland. De meest populaire kinderpodcast in Nederland is De Zoete Zusjes Vakantiepodcast.

Afbeelding gegenereerd met behulp van AI

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Hoe Dylan Haegens explosief groeide op YouTube door minder video’s te produceren. Het toonaangevende Nederlandse YouTube-kanaal Dylanhaegens voerde een drastische vermindering van lange video’s door met tegelijkertijd een nieuwe focus op ‘Shorts’. Door slim gebruik te maken van hun bestaande archief, zagen ze niet alleen een opmerkelijke stijging in hun views, en verbeterden ze ook het welzijn van hun team. Het resultaat: in de eerste helft van 2023 bereikten ze meer dan 100 miljoen views en groeide hun aantal abonnees exponentieel. Benieuwd hoe ze dit voor elkaar kregen? Lees hier het volledige artikel.

TikTok is bezig met het testen van de mogelijkheid om video’s van 15 minuten te uploaden, een verhoging van het huidige limiet van 10 minuten. Deze verandering, die momenteel in bepaalde regio’s wordt getest, bevestigt TikTok’s voortdurende verschuiving naar langere content. Hierdoor komt het platform steeds meer in directe concurrentie met YouTube. Terwijl TikTok oorspronkelijk bekend stond om korte video’s, lijkt de recente trend de grenzen tussen TikTok en YouTube te vervagen. Ben je benieuwd naar deze strategische zet van TikTok? Lees dan hier het volledige verhaal.

Deze veelbelovende Nederlandse app maakt podcasts meer ‘Tiktokable’. Het bedrijf Detail – opgericht door Paul Veugen – lanceert een multicam-opnamefunctie voor videopodcasts, waarmee gebruikers met twee iPhones tegelijk kunnen opnemen. Hiermee produceert het verticale video’s, ideaal voor platforms zoals TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts. Lees hier het artikel van The Verge.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

🖐️🎤

Wil je iets voor me doen?

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

💡 Tips zijn altijd welkom. Dus antwoord gerust op deze mail als je ergens een interessant artikel tegenkomt, of er misschien zelf wel een schrijft.

🔗 Voeg me toe op LinkedIn