🗳✏️ De 10 beste politieke podcasts

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en de campagnes zijn in volle gang. Ik luister zelf veel naar politieke podcasts en daarom zet ik de beste voor je op een rij, in willekeurige volgorde.

1. De Grote Verkiezingsshow met Rudi en Freddie

Correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik interviewen lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

De show heeft een simpele ambitie: de saaiste verkiezingspodcast ooit worden. Dus geen gelikte oneliners of flitsende campagnepraat, maar feiten, cijfers en taaie dossiers.

Wanneer? Iedere donderdag.
Waar? Op alle podcast-apps:

2. De kamer van Klok

Gijs Groenteman bespreekt de politieke ontwikkelingen van de afgelopen week met columnist Sheila Sitalsing, hoofdredacteur Pieter Klok en chef politiek Raoul du Pré.

Wanneer? Iedere vrijdag.
Waar? Op bijna alle podcast-apps:

3. De Spindoctors

Aan wie kun je beter vragen hoe spindoctors in de politiek werken dan aan spindoctors zelf? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en politicoloog en voormalig campagnestrateeg bij de VVD Raymond Mens, praten je wekelijks bij over de frames en de spins in de politiek.

Wanneer? Iedere maandag en donderdag.
Waar? Op bijna alle podcast-apps:

4. Betrouwbare Bronnen

Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.

De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.

Wanneer? Dinsdag en vrijdag.
Waar? Op alle podcast-apps.

5. De Stemming van Vullings en Van der Wulp

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

Wanneer? Vrijdag.
Waar? Op alle podcast-apps.

6. Wilde Beesten

In Wilde Beesten doen campagnestrategen Myrthe Hilkens en Mark Thiessen verslag van wat er gebeurt. Op safari in de Haagse jungle zoeken ze de echte verhalen van deze campagne. De verhalen die onze politiek de komende jaren gaan vormgeven. En op zoek naar de wilde beesten, om te kijken wie ze zijn, wat ze willen en waar ze ons heen zullen brengen.

Wanneer? Iedere maandag, woensdag en vrijdag.
Waar? Podimo.

7. Dijkhoff & Segers

Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers kijken met een ongefilterde blik naar wat hun opviel in de afgelopen politieke week. Vrij van fractiediscipline, spindoctors en persoonlijke belangen laten ze hun licht schijnen op actuele kwesties en delen persoonlijke anekdotes. Van energieakkoorden tot gevallen kabinetten, van klimaattoppen tot Europese vluchtelingenverdragen.

Wanneer? Iedere vrijdag.
Waar? Podimo.

8. Een kwestie van kiezen

In de podcast Een Kwestie van Kiezen gaat Elfanie toe Laer in gesprek met collega-journalisten over de inhoud van de aankomende verkiezingen. Politiek verslaggevers van het FD laten hun licht schijnen op de verkiezingsprogramma’s en de keuzes die verschillende partijen maken als het gaat om bijvoorbeeld het klimaat, de woningmarkt, economie en de bestuurscultuur. Vakredacteuren vertellen hoe de – vaak weerbarstige- praktijk eruit ziet waar deze plannen op moeten aansluiten.

Wanneer? Iedere vrijdag.
Waar? Alle podcast-apps.

9. Afhameren met Wouter de Winther

In Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste nieuws uit Den Haag. Met wekelijks scherpe analyses, opmerkelijke fragmenten en een blik achter de schermen.

Wanneer? Iedere vrijdag.
Waar? Alle podcast-apps.

10. Campagne Daily

Campagnejassen uit, microfoons aan: elke werkdag om 16:00 uur behandelen Linh Vu of Pelle Koppen samen met campagne-experts en politieke junkies in 15 tot 20 minuten wat er speelt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hoofdvraag: waarom gebeurt dit en waarom nu?

Wanneer? Iedere werkdag.
Waar? Alle podcast-apps.

📩 Schrijf je in voor deze Weekly Wav nieuwsbrief via deze link: https://weeklywav.beehiiv.com/subscribe

🔗 Voeg me toe op LinkedIn, Bluesky of X (voorheen Twitter)

*Belangrijk: dit artikel wordt mogelijk aangevuld en aangepast.