Hi,

Welkom bij de nieuwe Weekly Wav.

Veel leesplezier!

📈 Audiomarkt door de grens van 75 miljard dollar

Podcasting maakt de komende 6 tot 12 maanden de grootste groei door van alle mediakanalen. Dit blijkt uit het nieuwe consumentenonderzoek van Nielsen.

In het Amerikaanse rapport staat ook dat podcastluisteraars redelijk tevreden zijn met de hoeveelheid reclame die ze horen. 55% zegt dat podcasts een “geschikte hoeveelheid” advertenties bevatten.

Belangrijk er rekening te houden dat podcasting in de Verenigde Staten al veel groter is dan in Nederland.

Afgelopen week publiceerde Deloitte ook een onderzoek naar de wereldwijde audiomarkt.

Het rapport geeft aan dat de audiomarkt, inclusief podcasts, muziekstreaming en audioboeken in 2024 naar verwachting boven de $75 miljard uitstijgt. Dit betekent een groei van 7%.

Samengevat groeit het aantal maandelijkse podcastluisteraars tot meer dan 1,7 miljard, het maandelijkse luisteraars van audioboeken tot 270 miljoen, en het maandelijkse abonnees op streaming muziekdiensten tot 750 miljoen.

Deloitte voorspelt ook dat audioboeken ongeveer 6% van de totale wereldwijde boekomzet zullen uitmaken, wat neerkomt op een stijging van 26% op jaarbasis. Dit zou de wereldwijde inkomsten uit audioboeken op ongeveer 7 miljard US dollar brengen.

Zie hierboven de omzet per format. Op de y-as het geschat aantal maandelijks luisteraars in miljarden en op de x-as de verwachte totale omzet. Het gaat om de wereldwijde markt.

Joost Klein, Groot in de niche

Eerder schreef ik al dat artiesten anno 2023 veel meer zijn dan alleen muzikanten.

Naast muzikant ben je ook o.a. influencer, social media manager, ondernemer, schrijver, community manager, designer én marketeer.

De Bankzitters kandideerden zichzelf voor het Songfestival. Een goed voorbeeld van bovenstaand totaalpakket.

Een ander mooi voorbeeld, en nog succesvoller: Joost Klein.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Credits: Mojo.nl

Gisteren werd bekend dat Joost Klein namens Nederland naar het het Eurovisie Songfestival gaat.

Waar hij voor sommigen een ‘kleine’ artiest is, is het voor sommige mensen een grote ster. Het is tekenend voor de huidige fragmentatie van het media- en entertainmentlandschap.

Tientallen jaren geleden had je een beperkt aantal zenders, kranten en media. Nu is er geen schaarste meer.

Ik vind de deelname van Joost Klein aan het Songfestival een geweldige keuze. Tegelijkertijd ben ik benieuwd wat het met zijn carrière gaat doen op lange termijn. Dit verschilt namelijk behoorlijk per artiest.

Al met al een bijzonder verhaal om hier in de Weekly Wav in de gaten te houden.

De trend van streamingdiensten: podcasts

Wat de laatste weken opviel? Zowel Videoland als Amazon Prime zijn sinds kort prominent aanwezig in de podcastwereld.

Videoland lanceert een gelijknamige videoserie én een podcastserie ‘Chantal & Tina’. Concurrent Amazon brengt parallel aan de film ‘Hardcore Never Dies’ ook een (gelijkname) podcast uit.

Videoland: Chantal & Tina
De Nederlandse streamingdienst van RTL lanceerde een videoserie en podcast met dezelfde naam, Chantal & Tina. “We gaan praten over onze blunders, struikel- en valpartijen in het leven, bijvoorbeeld als moeder of als acteur”, legt Janzen uit op Instagram. In de podcast vertellen de twee over hun ervaringen. In de videoserie zijn sketches te zien die daar omheen zijn bedacht.

Amazon Prime: Hardcore Never Dies
In de podcast ‘Hardcore Never Dies’ spreken presentatrice en hardcore liefhebber Gwen van Poorten en dance-journalist Arne van Terphoven de kopstukken uit de Nederlandse hardcore scene en gaan ze terug naar de jaren ’90. Hoe is de sfeer in de energiehal in Rotterdam? In welke stad is hardcore uitgevonden? Hoe belangrijk is fashion? En wie zijn er bepalend voor dit belangrijke deel Nederlands erfgoed?

Credits: Amazon

Podcast als marketingtool en verlengstuk

Door podcasts te lanceren met BN’ers creëeren de streamingdiensten extra zichtbaarheid. Ook zie je deze podcasts vaak in de hitlijsten. Hiermee creëer je een vliegwieleffect.

Tevens was de film Hardcore Never Dies eerst enkel te zien in de bioscoop. Sinds een aantal dagen ook online te streamen op Amazon Prime. Parellel aan de online Amazon Prime release is nu ook de podcastserie te beluisteren. En hier is uiteraard over nagedacht. Hierdoor kun je vanuit de podcast direct ‘doorklikken’ naar de film.

Aan de ene kant is de podcast een marketingtool, aan de andere kant een verlengstuk. Je kunt de podcasts nl. beluisteren nadat je de serie of film hebt gekeken. Hierdoor houd je als merk je consument verbonden met je merk. Ook is het eenvoudig om een podcastserie te delen en er met anderen over te praten.

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Google presenteerde afgelopen week ‘ChatGPT-killer’ Gemini, een AI-model dat chatbot Bard veel slimmer moet maken. Nu blijkt dat toch tegen te vallen: veel van de demonstraties blijken overdreven of toch net wat anders in elkaar te zitten. Lees het hier op TechCrunch.

Het opnieuw bekijken en bespreken van televisieshows neemt de podcastwereld over in de vorm ‘de rewatch podcast’: een monsterhit in Amerika maar een trend die in Nederland nog niet echt doorgebroken is. Noortje Veldhuizen vertelt erover in ‘Op De Matrix’, het nieuwe dagelijkse programma op NPO3. Hier te bekijken.

Vanaf 8 januari 2024 zijn er weer wekelijks bereikscijfers voor websites en apps. Dan hervat Vinex de rapportage daarvan aan uitgevers en adverteerders. Vanaf dat moment zijn er weer actuele cijfers bekend waar de mediabranche mee kan werken. Die gelden als een soort algemeen erkende munt- of rekeneenheid waar reclamecampagnes op worden ingekocht en afgerekend.

Op de website van Threads is voor Europese gebruikers een timer te zien die aftelt naar donderdagmiddag 12.00 uur. Wat er dan te gebeuren staat, weten we niet. Maar de kans is natuurlijk groot dat Threads wordt gelanceerd in Europa en dus ook in België en Nederland. Threads wordt gezien als een alternatief voor X.

Wil je iets voor me doen?

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

🏃‍♂️ Op 14 april probeer ik mijn eerste marathon te lopen, en dat doe ik voor baanbrekend onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Kun je iets missen? Dan kun je doneren op mijn pagina.

🔗 Voeg me toe op LinkedIn en X (voorheen Twitter) voor meer.

Bedankt voor het lezen, tot volgende week! 🖐️🎤