Hi,

De afgelopen dagen stonden in het teken van mooie dingen. Met VBK Audiolab, Atlas Contact en Podimo lanceerden we de trailer van de podcastserie Wie is Musk?. Met Spot On leverden we een campagne op voor Het Vriendenloterij Fonds / Stichting DOEN en gisteren werd deze nieuwsbrief getipt in de Nielsbrief.

Ondertussen gebeurde er natuurlijk heel veel meer in het digitale landschap:

WhatsApp rolt Channels uit

Spotify kondigt een nieuwe playlist aan

Voetballer Noa Lang scoort een enorme hit

Een interessante deal tussen Podimo en Odido: een zogenaamde bundle deal. Zo’n dergelijk partnership zorgde meer dan 10 jaar geleden mede voor het succes van Spotify in Nederland. Dit en meer lees je in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

📲 WhatsApp brengt ‘Channels’ naar Nederland, wat is het precies?

Momenteel rolt WhatsApp Channels uit. Stukje bij beetje krijgt men in Nederland toegang tot deze functie.

In tegenstelling tot reguliere groepschats binnen WhatsApp, waar iedereen berichten kan sturen, kan in een WhatsApp Channel alleen de beheerder berichten plaatsen. Direct reageren is voor anderen niet mogelijk, maar men kan waardering tonen via zes specifieke emoji’s, variërend van een duim omhoog tot een hartje of traan.

Berichten in een WhatsApp Channel blijven 30 dagen zichtbaar en worden daarna automatisch verwijderd.

Deze nieuwe functie van WhatsApp lijkt veel op Instagram Channels dat onlangs ook werd uitgerold in Nederland.

Groot verschil met Instagram Channels: bijna iedereen in Nederland gebruikt WhatsApp. En, een groot bijkomend voordeel voor merken, artiesten en auteurs: je krijgt een link (url) van je kanaal. Je kunt deze link dus extern promoten en daarmee dus je WhatsApp kanaal laten groeien.

Enkele praktische voorbeelden die je waarschijnlijk de komende tijd gaat zien:

Artiesten of auteurs met een fanbase die (exclusieve) content delen via WhatsApp Channels (Artiesten als David Guetta en Olivia Rodrigo zijn er al op te vinden).

Last minute wijzigingen in de line-up ontvangen in WhatsApp terwijl je over het terrein van Pinkpop of Lowlands loopt.

Een specifiek dossier of onderwerp volgen vanuit een krant, bijvoorbeeld rond de Tweede Kamerverkiezingen.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

WhatsApp Channels worden wereldwijd uitgerold

🕝 Spotify lanceert met ‘Daylist’ een playlist die door de dag heen verandert

Spotify komt met een nieuwe playlist die op een aantal momenten van de dag wordt aangepast. De playlist bevat altijd 50 nummers, maar deze nummers kunnen gedurende de dag veranderen. Elke versie van de playlist krijgt een naam die het muziekgenre van dat moment beschrijft. Zo kun je namen tegenkomen als “bedroom pop banger early morning” of “90s rave rainforest late night” (zie afbeelding hieronder).

Voor nu is de Daylist alleen beschikbaar in de VS, de UK, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland.

Wanneer de playlist in Nederland wordt geactiveerd is nog niet bekend. Zodra hier nieuws over is lees je het in deze nieuwsbrief.

Credit: Spotify

📦 Odido trekt klanten met Videoland, ESPN en… Podimo

Veel aandacht voor Odido in de media, maar weinig aandacht voor de partnerships achter de schermen. Een interessant element hiervan zijn de zogenaamde bundle deals.

Wat is een bundle deal? Klanten van Odido die ervoor kiezen om de duurdere Odido-abonnementen te nemen, krijgen ook gratis toegang tot verschillende extra streamingdiensten. Het bedrijf introduceert hiervoor een puntensysteem genaamd Extra’s, waarmee klanten maandelijks kunnen wisselen tussen diverse diensten. Met deze Extra’s hebben klanten de keuze uit een gratis abonnement op bijvoorbeeld Videoland, Deezer, Viaplay of Podimo.

Een voorbeeld van een voormalig succesvol partnership is de samenwerking tussen KPN en Spotify, al meer dan tien jaar geleden. KPN-klanten kregen bij bepaalde alles-in-één-pakketten een gratis Spotify Premium-abonnement. Dit wordt een hard bundle genoemd. Mede door deze samenwerking kwam het gebruik van Spotify in Nederland in een enorme stroomversnelling. Inmiddels heeft de streamer miljoenen gebruikers in Nederland en is het platform niet meer weg te denken in de muziek- en podcastwereld.

De deal tussen Odido en Podimo wordt een soft bundle deal genoemd, omdat de consument zelf kan kiezen of men het toegevoegd aan het abonnement.

7 redenen waarom zo’n bundle deal interessant is:

Toegang tot een groter publiek: Door samen te werken met een telecomprovider krijgt een streamingplatform directe toegang tot de klantenbasis van die provider. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal abonnees op het streamingplatform.

Verhoogde klantretentie voor de telecomprovider: Door exclusieve aanbiedingen of kortingen op streamingdiensten aan te bieden, kunnen telecomproviders hun klanten een extra stimulans geven om bij hen te blijven.

Gedeelde marketingkosten: Beide partijen kunnen profiteren van gezamenlijke marketinginspanningen, wat de kosten voor klantenwerving kan verlagen.

Differentiatie in een verzadigde markt: In veel regio’s is de markt voor mobiele diensten verzadigd. Door exclusieve deals met streamingplatforms aan te bieden, kunnen telecomproviders zich onderscheiden van hun concurrenten.

Mogelijkheid voor cross-selling: Beide partijen kunnen elkaars diensten promoten, wat kan leiden tot een toename van de verkoop van aanvullende diensten en producten.

Aantrekkelijk voor nieuwe klanten: Nieuwe klanten die op zoek zijn naar zowel mobiele diensten als streaming kunnen sneller geneigd zijn om te kiezen voor een provider die beide diensten in een pakket aanbiedt.

Langdurige klantrelaties: Klanten die gebruik maken van gebundelde diensten zijn vaak minder geneigd om over te stappen naar een andere provider, omdat het overstappen van meerdere diensten tegelijkertijd vaak als lastiger wordt ervaren.

T-Mobile en Tele2 Mobiel gaan verder onder naam Odido

⚽ Noa Lang scoort op Spotify

Noa Lang maakt een spectaculaire comeback op het Nederlandse voetbaltoneel. Nadat hij Ajax in de zomer van 2020 had verlaten voor Club Brugge, maakte hij onlangs zijn rentree in de Eredivisie bij PSV. Bij zijn officiële debuut wist Lang de club meteen de eerste prijs van het seizoen te schenken.

Bovendien schittert de begaafde dribbelaar niet alleen op het veld. Ook daarbuiten blijkt hij in uitstekende vorm te zijn. Met 7k Op Je Feestje heeft Noano een Top 10 hit op Spotify te pakken.

Voor velen kwam dit streaming succes misschien onverwacht.

Vier redenen (eigenlijk vijf) waarom Noa Lang ook buiten het veld scoort 👇

Stap 0, de track, de basis, alles begint bij geschikte content. Over smaak valt natuurlijk altijd te twisten, maar het is een sound die aanslaat bij zijn doelgroep.

TikTok, al een tijdje ging de track viraal op het enorm bekende platform. Dit wordt een zogenoemde pre-release genoemd. Een pre-release stelt een artiest in staat om een clip van 15-60 seconden van hun nummer op TikTok te lanceren nog voordat het officieel wordt uitgebracht op alle streamingplatforms. Hierdoor borrelt het al vaak weken of maanden bij de TikTok gebruikers en creëer je een hype.

Gunfactor, jaren kampte Noa Lang met een imagoprobleem maar dit narratief is sinds enkele maanden bij veel mensen (gedeeltelijk) positief gekeerd.

Cross-over naar traditionele media, van het Algemeen Dagblad tot aan de persconferentie van PSV. Overal ging het op de dag van release over dé track. Hierdoor gaat de aandacht voor de track in de breedte.

Vliegwieleffect, bijkomend voordeel van platformen met veel enorm gebruikers zoals Spotify en TikTok? Heb je een hit dan kom je in verschillende hitlijsten en extra playlists. Hierdoor gaat de zichtbaarheid van je track door het dak. Veel zichtbaarheid zorgt vaak voor een hoger aantal luisteraars. Zeker binnen een platform als TikTok of Spotify waar je direct kunt ‘consumeren’.

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

De Volkskrant stopt met sterren bij boekrecensies. Wilma de Rek, Chef Boeken bij de Volkskrant, legt in de krant uit waarom. “Sterren reduceren recensies tot een kil rapportcijfer en dat is niet alleen jammer voor de nuance, het heeft ook iets aanmatigends.”

Travis Scott, een van de meest prominente figuren in de hedendaagse hiphop- en popcultuur, heeft de prijs van van zijn Utopia LP’s verlaagd van $50 naar $5 (!). Een opmerkelijke prijsstrategie.

Luistertip: Lex Bohlmeijer in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer over zijn nieuwe boek ‘Alkibiades’. De roman Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer houdt ons 21ste-eeuwers een spiegel voor en bevat een dringende waarschuwing. Het is ook een tijdreis: je waant je als lezer een tijdgenoot, je voelt en proeft hoe het leven was, 2500 jaar geleden. Het gesprek is op afstand – via een internetverbinding – opgenomen, maar dat merk je niet. Integendeel. Na het luisteren kreeg ik direct zin om het boek te lezen. De podcastaflevering is hier te beluisteren.

TikTok lanceerde afgelopen week hun nieuwe shopping tool TikTok Shop in de Verenigde Staten. ”Met TikTok Shop geven we mensen een plek om het plezier te ervaren van het ontdekken en kopen van nieuwe producten zonder de app te verlaten”, legt TikTok over de tool uit in het persbericht. Volgens TikTok zouden al meer dan 200.000 verkopers in de US zich hebben gemeld om actief te worden op TikTok Shop.

De podcast ‘Call Her Daddy’ zorgt voor een enorme toename van het aantal Spotify streams voor artiesten als John Mayer, Anitta en John Legend. Volgens gegevens van Spotify stegen de streams van Anitta in de 48 uur nadat ze te gast was in de show met 155%, de streams van Madison Beer stegen met 130%. Ook John Legend en John Mayer zagen stijgingen van resp. 200% en 350%. Belangrijk om te weten: ‘Call Her Daddy’ was wereldwijd de #2 populairste podcast op Spotify in 2022 (na Joe Rogan).

BNR bestaat donderdag precies 25 jaar en dat wordt gevierd op de zender. Marc Adriani, sinds 1 januari hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio: “We gaan de komende week behoorlijk uitpakken, elke dag. Zo schuiven onder meer oud–presentatoren aan. Denk aan Prem Radhakishun die bij Bas van Werven in de Ochtendspits zal mee presenteren. Onder andere Patrick Lodiers zal acte de presence geven in The Daily Move. Ieder uur is er een felicitatie van een prominente Nederlander. In BNR’s Big Five blikken we terug met de 5 BNR-hoofdredacteuren. Tot slot lanceren we een nieuwe podcastreeks. Hierin dé grote nieuwsverhalen uit 25 jaar BNR.” Lees er hier meer over.

Bedankt voor het lezen, tot volgende week!

🖐️🎤

Wil je iets voor me doen?

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

💡 Tips zijn altijd welkom. Dus antwoord gerust op deze mail als je ergens een interessant artikel tegenkomt, of er misschien zelf wel een schrijft.

🔗 Voeg me toe op LinkedIn