Hi,

De afgelopen week gebeurde er weer ontzettend veel in de digitale wereld:

Zo kun je vanaf nu aandelen reserveren van hits van wereldberoemde artiesten. Hoe werkt dat precies?

Spotify gaat stemmen van podcasters klonen en vertalen. De eerste tests staan online.

De beperking van het delen van het Netflix-abonnement zorgt voor dynamiek bij Video On Demand diensten.

Een opmerkelijke auteursrechtzaak dreigt in de muziekindustrie.

Dit en meer lees je in deze editie van de Weekly Wav.

Veel leesplezier!

💰 Zelf aandeelhouder worden van een wereldhit?

Stel, je zou kunnen investeren in songs van Beyoncé, Suzan & Freek, Bruce Springsteen en je zou daarmee vervolgens een deel van het geld verdienen dat elke keer wordt gegenereerd als dat nummer wordt afgespeeld. Zou je dat dan doen?

Binnenkort kan het.

De startup JKBX (spreek uit als “jukebox”) wil particuliere beleggers en fans toegang bieden tot een muziekrechtenmarkt door inkomsten uit muziek om te zetten in officiële beleggingsproducten.

Waarom is dit zo relevant en interessant voor de muziekindustrie? 

Muziekrechten zijn de laatste jaren zeer gewild en voor hoge bedragen verkocht, waardoor er steeds minder grote muziekcatalogi beschikbaar zijn.

Nu kun je met JKBX als individu een soort van aandeelhouder worden van je favoriete song.

Sinds vorige week kunnen geïnteresseerde beleggers belangen reserveren in inkomsten uit muziekrechten van bekende hits, waaronder songs van Beyoncé, Adele, Taylor Swift, Colbie Caillat en Ed Sheeran.

Ik heb meteen de proef op de som genomen en vorige week een aandeel gereserveerd. De keuze is gevallen op ‘Counting Stars’ van OneRepublic, nu nog voor 30 US Dollar.

Ik reserveerde vorige week een aandeel in ‘Counting Stars’ van songwriter Ryan Tedder van de band OneRepublic

Het verdienmodel voor JKBX? Zij verdienen geld wanneer een liedje wordt aangeboden, gekocht, verkocht of verhandeld op hun platform.

Het platform heeft een programma opgezet om artiesten te belonen wanneer iemand een deel van hun inkomsten uit songs koopt.

Het financieel motiveren van fans is niet helemaal nieuw. David Bowie verkocht 26 jaar geleden, in 1997, obligaties onder de noemer “Bowie Bonds” om beleggers te laten investeren in inkomsten uit zijn eerdere werken.

Recentelijk zijn er ook andere startups zoals SongVest en Royalty Exchange opgericht die een soortgelijk product aanbieden. De CEO van JKBX, Scott Cohen, is geen onbekende. Hij was medeoprtichter van The Orchard en de ex-Chief Innovation Officer van Warner Music Group.

Wil je een korte uitleg van JKBX? Bekijk hieronder de video.

JKBX – De praktische uitleg

Allereerst zorgt JKBX ervoor dat de muziekcatalogus op de juiste wijze is vastgelegd. Ze werken hiervoor samen met de rechthebbenden van de muziek. Samen bepalen ze welk deel van de royalty’s van elk lied verkocht zal worden, wat dit percentage inhoudt en wat de waarde van die aandelen is. Zodra er overeenstemming is bereikt, bundelt JKBX deze aandelen in wat bekend staat als een ‘Regulation A offering’. Deze aanbieding wordt vervolgens ter goedkeuring ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Wanneer de SEC deze activa goedkeurt, worden ze door JKBX op hun platform aangeboden. hebben dan de mogelijkheid om ze te kopen, ofwel erin te investeren. Het JKBX-platform zal voor de gebruiker aanvoelen als andere bekende investeringsplatformen zoals Robinhood of Schwab. Klanten maken een account aan op JKBX en kunnen vervolgens zoeken naar de naam van een artiest. Onder deze naam staan alle nummers van de artiest vermeld.

Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen en houd je hier op de hoogte in deze nieuwsbrief.

💰 Beperking delen Netflix-abonnement zorgt voor dynamiek bij Video On Demand diensten

Netflix blijft heer en meester in het Nederlandse Video On Demand (VOD) landschap. Toch zien ze een daling in online bezoeken en is het aandeel in online bezoeken lichtelijk gedaald tot onder de 50%. Videoland is en blijft de nummer 2. De streamingdienst van RTL groeit in het maandelijks bereik en behoudt hiermee een marktaandeel van 10%. Disney+ bezet de derde plek. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GfK.

De recent geïntroduceerde controles op het delen van Netflix abonnementen hebben ook effect: er is een daling van 40% in het gebruik van gedeelde inloggegevens bij Netflix vergeleken met 2021.

VOD-diensten bereikten in totaal 7,8 miljoen mensen Nederland in de maand augustus, wat 52% van de Nederlandse bevolking boven de 13 jaar vertegenwoordigt.

De grootste overlappende gebruikersgroep is te zien tussen Netflix en Videoland. Jongeren combineren Netflix vooral met Disney+, terwijl bij oudere groepen meer overlap is met Viaplay (iets met 🏎️ en ⚽).

Belangrijk te melden dat o.a. Viaplay en HBO Max ‘pas’ sinds maart 2022 in Nederland beschikbaar zijn. Hierdoor is er meer concurrentie. Videoland groeit dus in het online gebruik, maar stijgt vrijwel niet/nauwelijks in marktaandeel.

Een interessant verschil tussen de VOD-markt en muziekstreaming is dat mensen voortdurend in hun videostreaming-abonnementen snoeien en men abonnementen op videodiensten afwisselt in plaats van ze te stapelen. Het zogenaamde streaming hoppen. Bij muziekstreaming zijn mensen vaker loyaal aan een platform.

GfK: Online bezoeken per videodienst in de maand augustus in Nederland

🗣️ Spotify en OpenAI gaan stemmen van podcasters klonen en vertalen

Hoe zou het zijn als podcasters met één druk op de knop een andere taal zouden spreken? Dit is het idee achter Spotify’s nieuwe door AI aangedreven stemvertaalfunctie, die podcasts in andere talen reproduceert met de originele stem van de host.

De streamingservice werkt hiervoor samen met OpenAI, het bedrijf dat bekend is van o.a. ChatGPT.

Spotify werkt met enkele podcasters om hun afleveringen te vertalen naar het Spaans en Frans. Er zijn ook plannen om binnenkort Duitstalige afleveringen uit te brengen. De kern van deze vertaalfunctie is OpenAI’s transcriptietool Whisper, die zowel Engelse spraak kan transcriberen als andere talen naar het Engels kan vertalen.

Eerder in het jaar werd al bekend gemaakt dat Spotify aan het testen is met podcastadvertenties die door AI zijn gegenereerd.

Wil je een voorbeeld horen en zien van gekloonde en vertaalde fragmenten? Bekijk de video hieronder.

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Een opmerkelijke auteursrechtzaak dreigt in de muziekindustrie. Het Jamaicaanse duo Steely & Cleviedat vindt dat vrijwel elke grote reggaetón track illegaal is gekopieerd van hun nummer uit 1989, genaamd “Fish Market“. Deze rechtszaak heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor de gehele reggaeton scene, omdat het duo meer dan 150 artiesten aanklaagt. De kern van de zaak is het dembow-ritme, een percussieritme dat in de meeste reggaeton tracks te horen is. Steely & Clevie beweren dat dit ritme afkomstig is van hun nummer en dat het wijdverspreid gebruik ervan in de reggaetón scene een inbreuk vormt op hun intellectuele eigendom. Juridische experts hebben twijfels over de claims van het duo. Lees het artikel hier.

Van papieren schoolkrant naar een podcastaflevering: de schoolpodcast is in opkomst. Terwijl gedrukte schoolkranten steeds minder vaak voorkomen, wint de schoolpodcast snel aan terrein. Dit wordt treffend geïllustreerd door ‘Hoezo Da?!’, de podcast van het Nuenens College in Brabant. Ondanks een studentenpopulatie van 750 leerlingen, wordt een podcastaflevering maar liefst 2.000 keer beluisterd – en niet alleen door de leerlingen, maar verrassend genoeg ook door hun ouders. Jette Pellemans schreef er namens Trouw een mooi artikel over.

Apple waagt zich in de arena van sport, en niemand minder dan Lionel Messi speelt een cruciale rol in hun strategie. In dit artikel van GQ Sports krijg je een boeiend perspectief op hoe deze technologiereus de sportindustrie beïnvloedt en wat dit inhoudt voor de toekomst van sportbeleving.

Seksadviezen, politieke rants en true crime: zit er brood in de betaalde podcasts van Podimo? Gijs Beukers doet in de Volkskrant verslag van het podcastfestival Podimo at the Park dat afgelopen weekend plaatsvond in Park Lepelenburg in Utrecht.

Ondanks het succes met Nederlandstalig werk keert Racoon terug naar het Engels. Met een goed gevuld glas en een stevige meningen bespreken Björn van der Doelen (de Parel van Brabant) en Joris Heynen (schrijver, journalist) de muziek van Racoon in de nieuwe podcastaflevering van De Val Allemaal Maar Kapodcast. Ook komen Kensington en Tom Waits ter sprake.

Naast papieren boeken, e-books en audioboeken, hebben uitgevers nu de optie om hun titels uit te brengen in de vorm van een AI-boek. Een AI-book bevat de originele tekst van de auteur, maar is verrijkt met Artificiële Intelligentie voor een ‘interactieve leeservaring’. In tegenstelling tot traditionele fysieke boeken en e-books kun je met een AI-book een dialoog aangaan. Een voorbeeld is het AI-boek ‘Flow’ van Mark Tuitert. Via WhatsApp kun je interactief met het boek communiceren, net alsof je direct contact hebt met de auteur voor bijvoorbeeld praktische tips.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

🖐️🎤

Wil je iets voor me doen?

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

💡 Tips zijn altijd welkom. Dus antwoord gerust op deze mail als je ergens een interessant artikel tegenkomt, of er misschien zelf wel een schrijft.

🔗 Voeg me toe op LinkedIn