Hi,

Elke week schrijf ik over streaming, publishing en marketing in de Weekly Wav.

In deze editie gaat het o.a. over:

De blitz-campagne van KANE.

De kracht van het medium ‘podcasting’ in één post.

Het geheim van De Slimste Mens en Wie is de Mol.

Tot slot vind je onderin een aantal lees- en luistertips.

Veel leesplezier!

🎯 De succesvolle ‘blitzkrieg marketing’ van Kane

Grote kanonnen van artiesten brachten afgelopen week nieuwe muziek uit.
Ed Sheeran kwam met een album, U2 met een single, en The Rolling Stones & Lady Gaga brachten samen een track uit.

En tóch ging afgelopen week de meeste aandacht naar een Nederlandse band: KANE.

In 2014 gingen muzikanten Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen na zestien jaar plotseling uit elkaar, tot verbazing en groot verdriet van hun fans. Nu verrassen ze het Nederlandse publiek met een terugkeer.

Overal was de band afgelopen week te te zien en te horen, van Qmusic tot de Friday Move op BNR, digitale abri’s in de Amsterdamse metro tot de New Music Friday NL cover en de voorpagina van de Telegraaf.

KANE was vroeger geliefd en gehaat (zo gaat dat bij populaire artiesten). Nu zijn ze dus terug, en de campagne is sterk. Waarom ik dat vind? Dat lees je hieronder.

Het concept

Allereerst naar de tekentafel. In samenwerking met de band creëerde het Amsterdamse bureau Positivity Branding een nieuw concept, dat de kern vormt van hun merk-, communicatie- en contentstrategie: ReKANE.

Uitgangspunt: de gloriedagen van KANE opnieuw beleven. Kernwoorden als Reunited, Relive en Rediscover zul je dus terug zien komen:

Recorded → Een documentaire met exclusieve beelden én nieuwe muziek

Renews → Nieuwsbrief voor de fans (community)

Relive → De band kondigde live shows aan in de Ziggo Dome

Rediscover → Activeren van de catalogus

Review → Podcasts

Reconnect → Nieuwe social media accounts, van X tot TikTok.

Wat opvalt is dat ze de terugkeer communiceren zonder in termen van een ‘comeback’ of een ‘reünie’ te vervallen. Dit vind ik erg sterk.

Onder de afbeelding lees je wat ik nog meer goed vind aan de campagne.

Positivity Branding: a band rebranded (Het concept)

De succesfactoren

Waarom is de campagne zo goed?

Het is altijd minder sterk om jezelf te promoten dan dat anderen over je praten. Videoland kondigde onlangs aan dat ze met een een documentaire gaan komen, die inmiddels te zien is. Een sterke aftrap, want de eerste communicatie kwam daarom grotendeels vanuit Videoland (RTL) en dus niet direct vanuit de band zelf. Het bleek het startschot van veel meer.

Hoge campagnedruk: ofwel enorm veel marketing- en promotie geconcentreerd in één week. Waar je vandaag de dag overladen wordt met nieuwe content vanuit verschillende kanalen en partijen, kwam je overal KANE tegen, je kwam ergens wel in contact met de band. Een XXL versie van ‘De marketingregel van 7’ en dat allemaal binnen enkele dagen. Iedere dag kwam er ook weer nieuws en was er iets te melden. Een blitz-campagne in optima forma.

Relevantie en urgentie. Ben je overal zichtbaar en wordt er overal over je gesproken? Dan zullen mediapartijen eerder geneigd zijn jouw muziek op te pakken. Neem bijvoorbeeld de ‘schijven’ op de radio: van de Qmusic Alarmschijf tot zelfs de 3FM Megahit. Het was bijna overal raak voor de band.

Emotie en exclusieve content, veel mensen kwamen geëmotioneerd de zaal van Tuschinski uit waar de première van de documentaire plaatsvond. Dit werd door enkele zenders mooi in beeld gebracht en ik kan me voorstellen dat dit bij veel mensen binnenkomt. Als gezegd was de band geliefd en gehaat, maar de Videoland-docu is verrassend sterk. De ruim 100 uur aan privé-opnames van oprichters Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen vormen het centrale hart van deze vierdelige documentaireserie met nog nooit vertoonde beelden.

De nieuwe visuele uitingen passen bij de identiteit van de band en tegelijkertijd zijn de uitingen genoeg vernieuwd. Dit geldt ook voor hun nieuwe single ‘What are you waiting for?’. Het is het vertrouwde KANE-geluid en tegelijkertijd genoeg vernieuwd. Dit doet me denken aan onderstaande quote uit het boek Hit Makers:

Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de mate waarin mensen de nieuwe single gaan streamen op Spotify, en dan voornamelijk de groep buiten de fan base die er al is.

Hieronder ze je hoe het totaal aantal maandelijkse luisteraars groeit. Deze maandelijkse luisteraars zijn individuele luisteraars die de afgelopen 28 dagen de muziek hebben gestreamd.

Dit aantal is inmiddels de grens van 250.000 luisteraars gepasseerd en zal de komende tijd doorgroeien.

Maandelijks aantal unieke luisteraars van KANE op Spotify (Chartmetric)

🎙️ De kracht van het medium ‘podcast’

In Op1 haalde presentator Sven Kockelmann afgelopen week een post van Extinction Rebellion aan (zie fragment hieronder). De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb snapte niet zo goed waarom Kockelmann dit deed en de burgemeester neutraliseerde uiteindelijk de stelling van Kockelmann.

Op X (voorheen Twitter) ontstonden n.a.v. dit fragment enorm veel discussies over de vorm van talkshows wanneer het gaat om kwesties zoals de aanslag in Rotterdam. Volgens velen is een talkshow vaak hap snap en zorgt het dus niet voor verdieping en duidelijkheid. Dit zorgt juist vaak voor polarisering.

In deze hele discussie zag ik onderstaande post van Nikki Sterkenburg, waarin ze aangeeft waarom het medium podcasts zo sterk is, zeker t.o.v. een talkshow op tv.

Ze slaat de spijker op de kop en geeft aan wat de kracht van het medium ‘podcast’ precies is. Zeker bij complexe onderwerpen.

Het grote succes van podcasts komt doordat mensen ruim 30-60 minuten de kans krijgen om kennis en kunde te delen. Zonder dat ze hoeven te reageren op een tweet of een ingestart filmpje. Ik hoef geen debat, ik wil bijgepraat worden door mensen die ergens verstand van hebben

— Nikki Sterkenburg (@SterkNikki)
Sep 30, 2023

📺 Het geheim van ‘De Slimste Mens’ en ‘Wie is de Mol’

Wat is de link tussen de populaire Nederlandse tv-programma’s De Slimste Mens, Wie is de Mol en Man Bijt Hond? Het zijn van oorsprong formats uit de koker van de Belgen 🇧🇪

In de nieuwe podcastaflevering van Content Wars is Gepke Nederlof te gast en gaat het over het succes van de Belgische formats. Gepke is de baas van distributeur Be-Entertainment en werkt veel samen met Belgen.

Wat onderscheidt de Belgische tv-producties van de Nederlandse?

Grofweg worden er o.a. de volgende drie redenen genoemd:

Tegen het formatfabriek-idee in: Waar Nederland bekendstaat als een ‘formatfabriek’, met een focus op het produceren van formats die gemakkelijk kunnen worden geëxporteerd, kiest België voor een traject dat meer gericht is op authenticiteit en originaliteit. Het doel is niet per se export, maar het creëren van een goed programma.

Vakkundigheid voorop: De Belgische televisiecultuur zet bekwaamheid en vakkundigheid op de voorgrond. Zenders zoals VTM geven producenten de kans om met zorg en aandacht hun visie tot leven te brengen, wat resulteert in programma’s die opvallen door hun kwaliteit.

Budgetten: Ondanks een kleiner potentieel kijkerspubliek dan Nederland, is België niet terughoudend in het toewijzen van aanzienlijke budgetten aan hun televisieproducties. Deze investering in kwaliteit, ondanks de mogelijk kleinere kijkcijfers, toont de Belgische toewijding aan traditionele televisie.

Nieuwsgierig? De aflevering van Content Wars is hier te beluisteren.

📌 Lees-, luister-, en kijktips.

Naast Kane’s terugkeer kon je niet om ‘The Las Vegas Sphere’ heen. Deze hightech locatie domineert kanalen als TikTok en Instagram. Wallpaper, een platform over design en architectuur, vertelt het verhaal achter U2 in ‘The Sphere’. Ze spraken met de band en hun team over het ontstaan van deze ‘kunst- en muziekervaring’ die de opening van het immense gebouw markeert. Lees het hier.

First look inside The Las Vegas Sphere 😮

#LasVegas#Sphere#U2

— Stan Steeghs (@stansteeghs)
Sep 30, 2023

Epic Games, de ontwikkelaar achter de succesvolle game Fortnite, heeft Bandcamp verkocht aan Songtradr. Op Bandcamp kunnen artiesten en labels hun muziek rechtstreeks aan hun publiek kunnen verkopen. De overname moet Bandcamp, dat wereldwijd zo’n 5 miljoen gebruikers kent, verder helpen groeien. Epic zal wel blijven samenwerken met Bandcamp. Zo zal Songtradr het mogelijk maken om muziek te laten licenseren door Epic, waarna de spelontwikkelaar er gebruik van zou kunnen maken. Ook de samenwerking tussen Bandcamp en Fortnite Radio blijft bestaat.

Podcast tip: De Ongelooflijke Podcast met als gast Rob Wijnberg.
We hebben meer kennis dan ooit, maar steeds minder waarheid. Hoe kan dat? Rob Wijnberg is filosoof en oprichter van De Correspondent, het platform dat dit jaar 10 jaar bestaat. Hij schreef een hoopgevend boek – Voor ieder wat waars – maar het is ook behoorlijk kritisch: op de media en op religie die volgens hem mede debet is aan een negatief, wantrouwend mensbeeld. Daar moeten we vanaf, vindt Rob Wijnberg. Een interessant gesprek in de nieuwe podcastaflevering De Ongelooflijke Podcast.

Meta en Bloomberg hebben voor het trainen van hun AI-tools gebruikgemaakt van een database met illegaal gekopieerde boeken. Daar zitten ook boeken van ten minste 40 Nederlandse en Vlaamse auteurs tussen, blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag, waaronder Ilja Leonard Pfeijffer, Geert Mak en Annie M.G. Schmidt.

ESPN is vanaf vorige week te volgen op WhatsApp Channels. De sportzender is hiermee een van de eerste Nederlandse partijen op het nieuwe kanaal.

Warner Music Group en Sonopress proberen fysieke LP’s duurzaam te maken. Het initiatief heet ‘EcoRecord’ en omvat het gebruik van recyclebaar polyethyleentereftalaat (PET, van de petfles) als basismateriaal in plaats van PVC. De bedrijven zeggen dat in hun tests van het nieuwe formaat, er een energiebesparing tot 85% werd gerealiseerd.

Spotify gaat binnenkort jouw (favoriete) podcast transcriberen. Ook komt er de mogelijkheid om tijdcodes van je podcastaflevering te synchen met de show notes (= de beschrijving van de aflevering). Dit laatste ken je misschien al van YouTube. Ideaal als je specifiek een fragment wilt beluisteren.

Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

🖐️🎤

Wil je iets voor me doen?

📩 Stuur deze nieuwsbrief eens door naar een collega of vertel erover op LinkedIn of X.

💡 Tips zijn altijd welkom. Dus antwoord gerust op deze mail als je ergens een interessant artikel tegenkomt, of er misschien zelf wel een schrijft.

🔗 Voeg me toe op LinkedIn